Přihlaste se a využijte web naplno PTACCI.NET »

Zebřička pestrá

 

Atlas » Zebřička pestrá 

Zebřička pestrá - Taeniopygia guttata castanotis | © Milan Kořínek |

» další fotky

Latinský název: Taeniopygia guttata castanotis
Rubrika: Pěvci
Původ: Austrálie
Průměrný věk: 5 - 6 let
Velikost: 9 - 10 cm
Vajec: 5 - 6
Čeleď: Astrildovití - Estrildidae
Výskyt: Zebřička pestrá (Taeniopygia guttata) je dnes nejrozšířenějším a nejznámějším druhem astrildovitých ptáků ve střední části Austrálie, ačkoli se vyskytuje po celém australském kontinentě pouze s výjimkou nejchladnějších a příliš vlhkých oblastí na severu a jihu. Izolovaně žije i v Indonésii. Člověkem však byla zavlečena i na Puerto Rico, do Portugalska a Spojených států. Obývá širokou škálu krajin, nejhojněji se však vyskytuje ve stepích s roztroušeným porostem stromů a keřů, často zasahuje také do těsné blízkosti lidských obydlích. Je semenožravá.
Rozdíly v pohlaví: Samice většiny variet nemají zebrování,zobáky mají světlejší červenou barvu. Mladí ptáci: na zobáku mají hnědé skvrny,také mají v době výletu z hnízda kratší ocas.
Mutace: Rozlišujeme dvě zeměpisné formy zebřiček: - zebřička pestrá ostrovní (Taeniopygia guttata guttata) - zebřička pestrá australská (Taeniopygia guttata castanotis)
Hnízdění: Skupinu zebřiček můžete umístit do malé venkovní voliéry s výletem dlouhým asi 1,8m. Bydlíte-li v mírném podnebném pásmu,doporučuje se na zimu zajistit vytápění a osvětlení.Nebo se také můžou chovat doma v kleci.
Krmení: Podávejte směs prosa a lesknice,doplněnou měkkým a zeleným krmením,jako je travní semeno a ptačinec,zvláště v hnízdním období.
Chov: Snůška bývá tak asi 5-6 vajec. Inkubační doba je asi 13 dní,mláďata většinou hnízdo opouští po 18 dnech. !!! Po snesení vajíček odeberte hnízdní materiál a samici podávejte dostatek jemně nasekaného zeleného krmiva,jinak se může stát,že vejce zahrabe !!!
Charakteristika: Je velmi populární také jako klecový pták.
Zebřička je ideálním ptákem pro začátečníky,ačkoli přitahuje zaslouženou pozornost i mezi chovateli. Ptáci se snadno množí a odchovávají.
Prezentace:
Kraj:
Stanice:
Statistika: Zobrazeno 2453x • Poslední editace 30.12.2010
Doplnit nebo opravit informace na této stránce Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Prezentace našich uživatelů

Zebričky

Zebřička pestrá

zebřičky

Ptaci
Hledat fotografie Zebřička pestrá
GooglePicSearchYahooYouTube videaPoslat vlastní fotku Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Zobrazit » Zobrazit fotky z prezentací návštěvníků «

© PTACCI.NET - http://ptacci.net/atlas/zebricka_pestra