Přihlaste se a využijte web naplno PTACCI.NET »

Aymara pruhovaný

 

Atlas » Aymara pruhovaný 

Aymara pruhovaný - Bolborhynchus lineola | © Lisa Lenscap | Licencováno pod: Uveďte autora-Zachovejte licenci 2.0 Generic; http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.cs
Latinský název: Bolborhynchus lineola
Rubrika: Papouškovití
Původ: Střední a Jižní Amerika
Velikost: 16 - 17 cm
Vajec: 2 - 5
Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)
Výskyt: Jsou dvě zeměpisné formy : lineola a tigrinus 1. - Střední Amerika,severozápadní Jižní Amerika,západní Venezuela,střední Peru.(lineola) 2. - Táchira a Mérida,horstva severozápadní Venezuely,Andy v Kolumbii od Norte de Santander,jižně po řeku Cauca a Andy ve středním Peru v oblasti Cuzco a Ayacucho.(tigrinus)
Rozdíly v pohlaví: Samec: má zelené temeno hlavy,spodní část hlavy-horní i dolní prsa spíše žlutavé,ocasní pera zelená,křídla zelená s modrými skvrnami Samice: je podobná samečkovi,je však menší a má na svém těle drobnější a užší černé kresby,zejména na kostřeci a malých křídelních krovkách.Ocasní péra má tmavě zelená,černé zbarvení na konci užší. Mladí ptáci: jsou podobni dospělým,ale celkové zelené zbarvení mají bledší,černé skvrnky méně zřetelné,modravý nádech na hlavě více extenzívní,zobák a nohy světlejší.
Hnízdění: Hnízdí jako všichni papoušci ve stromových dutinách.Ale pro chov v bytě jsou velmi žádaní a vhodní.Chov je snadný,vyžaduje však velkou klec.Bohatě jim postačí budka velikosti jako pro andulky 17x17x28cm. Potřebují ale trochu vlhkého troudu nebo rašeliny.
Povaha: Aymara pruhovaný se ve své domovině zdržuje převážně v horách na kamenitých holých svazích až do výše 2500m. Zpravidla tvoří jen páry nebo rodinné skupiny.Velice rád pobíhá po zemi,kde si také hledá úkryt.V lesnatých oblastech se vyskytuje méně často. Hnízdí v dutinách starých odumřelých stromů.Potravu vyhledává převážně na zemi.Konzumuje různá semena trav a plevelů,ale také bobule různých keřů a křovin. Jeho hlas není tak hlučný a nepříjemný jako u jiných jihoamerických druhů.
Krmení: Složení potravy je velmi podobné jako u Andulky a jiných meněích exotů. - proso,slunečnice,ovoce,zelené krmení.
Chov: Samička obvykle sedí na vejcích 22-24 dní. Sameček ji po tu dobu krmí,pomáhá také při odchovu mláďat-a to velmi pilně! Mláďata zůstávají v budce asi 35-40 dní,ale ještě dlouho se do ni na noc vracejí.Také dospělí ptáci v budce rádi přenocují.
Charakteristika: Rychle se ochočí,nejsou hluční,snadno se naučí mluvit a se svým chovatelem brzy uzavřou upřímné přátelství.
Prezentace:
Kraj:
Stanice:
Prezentace našich uživatelů

Lola a Leo

Horatio

ČIMKO

Fanny
Hledat fotografie Aymara pruhovaný
GooglePicSearchYahooYouTube videaPoslat vlastní fotku Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Zobrazit » Zobrazit fotky z prezentací návštěvníků «

© PTACCI.NET - http://ptacci.net/atlas/aymara_pruhovany