Přihlaste se a využijte web naplno PTACCI.NET »

Papoušek vlnkovaný(andulka) - kolik je vlastně barevných variet tohoto opeřence? ČÁST 2.

 

Články » Papoušek vlnkovaný(andulka) - kolik je vlastně barevných variet tohoto opeřence? ČÁST 2. 

Papoušek vlnkovaný(andulka) - kolik je vlastně barevných variet tohoto opeřence? ČÁST 2.

Publikováno: 12.05.2010 • Autor: © buri75 • Rubrika: Chovatelství ptáčků

Žlutá s normální opalinovou a skořicovou kresbou

Vyskytují se v odstínech světle žlutém, tmavožlutém, olivově žlutém a šedožlutém.Vyžaduje se co nejjasnější žlutá barva na celém těle v odstínu odpovídajícím barevné variaci. Přípustný je nepatrný zelený nádech na kostrci. Vlnkování (normální, opalinové a skořicové kresbě odpovídající) a hrdelní znaky jsou zředěné a mají co nejslaběji vystupovat jako jemně naznačené. Lícní skvrny jsou bledě modré, dlouhá ocasní pera světlejší než základní barva.

Bílá s modrým nádechem s normální opalinovou a skořicovou kresbou

Vyskytují se s nádechem světle modrým, tmavomodrým, šedomodrým, fialovým a šedým. Tyto barvy jsou rozeznatelné pouze jako nádech na bílém podkladě, trochu silněji jen na kostrči. Základní barva má být co nejsvětlejší a jemně naznačená kresba co nejbledší.

Bílá s modrým nádechem žlutolící a žlutohlaví typu I. a II.

Jsou jako předešlá varieta, ale škraboška(u ptáků s normální kresbou) nebo hlava(u ptáků s opalinovou kresbou) je žlutá.Všechno peří má více či méně žlutý nádech na modrobílém podkladě,čímž vznikají různé pastelově modrozelené odstíny,připomínající barvu šampaňského až barvu moře,které opět zřetelně vystupují na kostrci.Vnější ocasní pera jsou bledě žlutě pruhovaná.

Světla zelená šedokřídlí

Škraboška je žlutá se šesti stejnoměrnými kouřově šedými až šedohnědými kulatými hrdelními znaky, z nichž oba vnější na každé straně jsou částečně překryty světle fialovou lícní skvrnou. Základní barva spodní části těla a trupu je slabě světle zelená, vlnkování na hlavě, lících, krku, zádech a křídlech je kouřově šedé až šedohnědé, ale jasně výrazné. Základní barva i kresba mají mít poloviční sytost ve srovnání s normálním ptákem. Dlouhá ocasní pera jsou taky kouřově šedá až šedohnědá se slabě modravým nádechem.

Zelená šedokřídlí (obecně)

Jsou ve všech ostatních standardních tmavých barvách zelené řady s kresbou jako předešlí ptáci. Dlouhá ocasní pera jsou přiměřeně tmavší.

Světle modrá šedokřídlí

Jsou stejní jako světle zelení šedokřídlí, ale světle zelená barva je nahrazena světle modrou a žlutá bílou, na které je světle šedé vlnkování. Letky a ocasní pera jsou bledší.

Modrá šedokřídlí (všeobecně)

Jsou ve všech ostatních standardních tmavých barvách modré řady včetně fialové a šedé,i žlutolící typu I. a II. , s kresbou jako předešlí ptáci.Dlohá ocasní pera jsou přiměřeně tmavší.

Šedokřídlá s opalinovou kresbou (všeobecně)

Jsou v odstínech základních barev včetně žlutohlavých typu I. a II. ve zbarvení kresby odpovídající šedokřídlím, ale s typickou opalinovou kresbou. U žlutohlavých má také typ I. zřetelný žlutý nádech, poněvadž barva kresby je světlejší. Dlouhá ocasní pera jsou přiměřeně bledší.

Lutino

Jsou sytě a čistě žlutí na celém těle (žloutkově žlutým se při stejné kvalitě dává přednost) s výjimkou bílých lícních skvrn, bílých letek a ocasních per. Oči jsou červené se světlou duhovkou. Ozobí samce je růžové až fialové, nohy masové barvy, zobák a drápky světlejší než u normálních ptáků. Žlutá ocasní pera a letky se netrestají, ale také se jim nedává přednost (jsou pravděpodobně získány párováním s australskými strakami).

Albino

Jako předešlí ptáci, jenom základní barva je bílá.

 

Další pokračování zase příště..........

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 0x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 12.05.2010 Upraveno: 12.05.2010 Přečteno: 1427x

Schválili: Rexik *** 14.11.13 • Rex *** 14.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Chovatelství ptáčků
10.10.2011*****Jak mi uletěla63x
04.03.2012*****Moja stránka o chovateľstve13x
16.04.2010*****Papoušek vlnkovaný(andulka) - kolik je vlastně barevných variet tohoto opeřence?994x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
16.04.2010*****Papoušek vlnkovaný(andulka) - kolik je vlastně barevných variet tohoto opeřence?994x

© PTACCI.NET - https://ptacci.net/clanky/6-papousek-vlnkovanyandulka-kolik-je-vlastne-barevnych-variet-tohoto-operence-cast-2