Přihlaste se a využijte web naplno PTACCI.NET »

Vlaštovky a jiřičky odlétají na jih

 

Články » Vlaštovky a jiřičky odlétají na jih 

Vlaštovky a jiřičky odlétají na jih

16.09.2024 • Autor: © Rex • Rubrika: Zdraví ptáčků

Každý rok, když se léto pomalu mění v podzim, můžeme na obloze pozorovat fascinující přírodní divadlo – odlet vlaštovek a jiřiček na jih. Tito malí ptáci, kteří jsou neodmyslitelnou součástí naší přírody, opouštějí Evropu, aby strávili zimu v teplejších oblastech Afriky. Jejich dlouhá cesta přes tisíce kilometrů je jedním z nejpozoruhodnějších příkladů ptačí migrace.

Kdo jsou vlaštovky a jiřičky?

Vlaštovky a jiřičky patří mezi hmyzožravé ptáky, kteří jsou známí svými elegantními lety a schopností lovit hmyz za letu. I když jsou si tyto druhy velmi podobné, liší se v několika aspektech.

Proč odlétají na jih?

Vlaštovky a jiřičky jsou hmyzožravé, což znamená, že jejich hlavní potrava – létající hmyz – není v zimních měsících v mírných klimatických pásmech dostupná. Když teploty klesají a hmyz mizí, ptáci se musí vydat na dlouhou cestu do teplejších oblastí, kde je potrava dostupná po celý rok. Pro vlaštovky a jiřičky je ideálním cílem zimoviště v subsaharské Africe, kde najdou dostatek potravy a příznivé podmínky pro přežití.

Jak vypadá jejich cesta?

Migrace vlaštovek a jiřiček je dlouhá a náročná. Tito malí ptáci uletí každoročně tisíce kilometrů přes Evropu, Středozemní moře, Saharu až do rovníkové Afriky. Odhaduje se, že během této cesty mohou překonat vzdálenost až 10 000 kilometrů.

Cestou čelí mnoha nebezpečím, včetně nepříznivého počasí, nedostatku potravy a vyčerpání. Některé ptáky ohrožují také predátoři a lidská činnost, například znečištění nebo srážky s budovami. Přesto většina z nich tuto cestu úspěšně absolvuje a vrací se na jaře zpět do svých hnízdišť.

Jak se na migraci připravují?

Vlaštovky a jiřičky se na svůj dlouhý let pečlivě připravují. Na konci léta, kdy je ještě dostatek potravy, si začnou vytvářet tukové zásoby, které jim během migrace poskytují energii. Tuk je pro ně důležitým palivem, protože umožňuje zvládnout dlouhé úseky cesty bez přerušení.

Dalším znakem přípravy je shromažďování vlaštovek a jiřiček do hejn. Tito ptáci jsou často vidět, jak sedí na drátech elektrického vedení nebo na stromech a čekají na vhodné podmínky k odletu. Hromadná migrace jim poskytuje větší bezpečnost a usnadňuje navigaci na dlouhé vzdálenosti.

Navigace během migrace

Jedním z fascinujících aspektů migrace vlaštovek a jiřiček je jejich schopnost přesně se orientovat na tisíce kilometrů dlouhé cestě. Vědci se domnívají, že ptáci využívají různé navigační pomůcky, včetně slunce, hvězd, magnetického pole Země a dokonce i paměti a zkušeností ze svých předchozích cest.

Kdy odlétají a kdy se vrací?

Vlaštovky a jiřičky začínají svou migraci obvykle na konci léta, v září nebo říjnu. Závisí to na geografické poloze a počasí – ptáci odlétají, když teploty začnou klesat a potrava se stává vzácnou. Na jaře, v dubnu nebo květnu, se pak vracejí zpět do svých hnízdišť, aby zde zahnízdili a vychovali nové generace.

Jak můžeme pomoci?

I když jsou vlaštovky a jiřičky přizpůsobeny těžkým podmínkám migrace, lidská činnost může jejich přežití ztěžovat. Ztráta přirozených biotopů, používání pesticidů, změny klimatu a narušení migračních tras jsou jen některé z problémů, kterým čelí.

Můžeme jim však pomoci například tím, že budeme podporovat ochranu jejich hnízdišť – například nechávat jejich hnízda pod střechami nedotčená a vytvářet prostředí přátelské k hmyzu. Důležité je také podporovat ochranu mokřadů a jiných přírodních oblastí, kde mohou ptáci odpočívat během své dlouhé cesty.

Závěr

Odlet vlaštovek a jiřiček na jih je úžasný přírodní úkaz, který nám připomíná sílu a odolnost těchto malých ptáků. Jejich migrace je nejen důkazem adaptace na měnící se podmínky, ale také varováním, jak důležité je chránit přírodní prostředí, které potřebují k přežití. Ať už sledujete jejich odlet na podzim nebo příchod na jaře, vlaštovky a jiřičky zůstávají symbolem plynutí času a krásy přírody.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 1x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 16.09.2024 Upraveno: 16.09.2024 Přečteno: 4x

Schválili: Rex **** 16.09.24

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zdraví ptáčků
15.06.2015*****Co přidat ptákům do krmítka, aby jim to neublížilo?16x
10.01.2012*****Hrdina s PBFD29x
05.08.2023*****Jak vybrat nejlepší krmivo pro ptáky?3x
01.09.2013*****Papouščí zoo v Bošovicích41x
11.09.2009*****Krmivo, ktoré ma poznačilo na celý život1622x
15.11.2012*****Výstava postavových kanárů a exotického ptactva.Botanická zahrada Brno 201244x
29.08.2024*****Jak chovat křepelky1x
04.09.2024*****Zdravé pamlsky pro papoušky5x
10.11.2013*****Výstava Lysá nad Labem 201320x
18.03.2013*****Korela Stonožka29x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
06.09.2024*****Chov papoušků v bytě: Jak se starat o papoušky4x
04.09.2024*****Zdravé pamlsky pro papoušky5x
29.08.2024*****Jak chovat křepelky1x
27.08.2024*****Jak naučit papouška mluvit2x
12.08.2024*****Nejlepší místa pro pozorování ptáků v České republice: Průvodce pro nadšence3x
05.08.2023*****Jak vybrat nejlepší krmivo pro ptáky?3x

© PTACCI.NET - https://ptacci.net/clanky/47-vlastovky-a-jiricky-odletaji-na-jih