Potřeboval bych radu. V loňském roce jsem měl chovný pár, který ze dvou vrhů odchoval 3 jedince. Pro toto téma je označím
A,B a
C (samička). Druhý chovný pár (žlutá samice a strakatý samec) v loňském roce ze dvou snůšek neodchoval ani jedno mladé. Všechny vejce od páru č. 2 byly prázdné.
Samec z páru 2 zemřel po útoku kočky na voliéru. Samice si do páru našla samce
B. 1. snůšku mají za sebou, ale opět všechny vejce (5 ks) prázdná. Důvod nebo-li příčinu dávám tomu, že samice neseděla na vejcích, a tak byly všechny zastuzené, či jak se tomu odborně říká. Sehnal jsem tedy hrubší hobliny, kterými vysypal budky. Hobliny by měli zabránit rozkutálení vajec, a tak by samice měla na vejcích již sedět.
Chovný pár č. 1 bohužel také zahynul při útoku kočky na voliéru.
Vytvořil se mi ale chovný pár - dejme tomu - číslo 3. Tento pár ale vytvořil samec
A a samice
C -> mladé od chovného páru č. 1. Naštěstí nejsou oba jedinci z jedné snůšky. Neměl jsem připravenou druhou, odstavnou voliéru, a tak jsem tento pár ponechal spolu. Mělo by to být první rodinné křížení, a tak by to prozatím nemělo ničemu vadit. Příští rodinné křížení ale nepřichází v úvahu.
Ale k věci. Tento pár měl 4 vejce, ale všechny také prázdná. Také byly rozkutáleny po celé budce. Budku jsem vybavil také hoblinami.
Od minulého týdne (neděle) jsou ve voliéře opět přístupny budky. Krmivo jsem také obohatil o vaječnou směs, jednou týdně naklíčené proso, 4-5 x do týdne klásek senegalského prosa, nebo čerstvé proso v klasu nebo jiný "plevel" se zrním, aby bylo co zobat.
Další zapeklitá věc je ta, že až do předminulého týdne plonkovní samce pálí za samici z páru č. 3 a tak tuto samici uhání 2 samci. Samice dává přednost samci A, ale tento samec stále otravuje.
Pořídil jsem mu od podzima starou samici, ale jí si nikdo nevšímá.
Prosím o rady na všechny v příspěvku položené otázky.
Děkuji!!!