Přihlaste se a využijte web naplno PTACCI.NET »

Situace v mé voliéře

 

NápovědaFórum » Chování ptáčků  

+ přidat příspěvek
Situace v mé voliéře
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2015 00:27 Dodo – Královák
chcem poradiť, pária sa mi papagáje kráľovské a samička neprijala búdku a začala znášať vajíčka na podlahu vo vnútornej časti voliéry. Ako postupovať v tomto prípade?
Ďakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2012 21:38 R Muž jammes [3] - PapoušciRe: dvorak
Andulky nepotřebují podestýlku, jen mělčí důlek aby se nerozkutálely vajíčka. Zkus si pořídit nepříbuzný ptáky. Je taky možný je chovat všechny společně, nemusí být odděleni po jednotlivých párech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2012 12:57 dvorak
Vřele děkuji všem horlivě diskutujícím čtenářům a uživatelům tohoto fóra. Tolik příspěvků, odpovědí, rad a názorů k mé Situaci jsem opravdu nečekal. Děkuji všem zúčastněným za snahu.

PS: Situace se částečně vyřešila sama. Strakatý samec bohužel zemřel. Po bližším ohledání těla jsem konstatoval, že to bude stářím. Příznaky některé nemoci nebyly patrné a věk papouška by smrti stářím odpovídal. Zbývá jen to sourozencké hnízdění. Pár už má opět další vajíčka, a tak toto "špatné" křížení nechám jak je s tím, že do příště se takovéto křížení "v rodině" nesmí opakovat.

Jako opatření začínám se stavbou odstavné voliéry. ;) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2012 12:36 dvorak – Situace v mé voliéře
Potřeboval bych radu. V loňském roce jsem měl chovný pár, který ze dvou vrhů odchoval 3 jedince. Pro toto téma je označím A,B a C (samička). Druhý chovný pár (žlutá samice a strakatý samec) v loňském roce ze dvou snůšek neodchoval ani jedno mladé. Všechny vejce od páru č. 2 byly prázdné.

Samec z páru 2 zemřel po útoku kočky na voliéru. Samice si do páru našla samce B. 1. snůšku mají za sebou, ale opět všechny vejce (5 ks) prázdná. Důvod nebo-li příčinu dávám tomu, že samice neseděla na vejcích, a tak byly všechny zastuzené, či jak se tomu odborně říká. Sehnal jsem tedy hrubší hobliny, kterými vysypal budky. Hobliny by měli zabránit rozkutálení vajec, a tak by samice měla na vejcích již sedět.

Chovný pár č. 1 bohužel také zahynul při útoku kočky na voliéru.

Vytvořil se mi ale chovný pár - dejme tomu - číslo 3. Tento pár ale vytvořil samec A a samice C -> mladé od chovného páru č. 1. Naštěstí nejsou oba jedinci z jedné snůšky. Neměl jsem připravenou druhou, odstavnou voliéru, a tak jsem tento pár ponechal spolu. Mělo by to být první rodinné křížení, a tak by to prozatím nemělo ničemu vadit. Příští rodinné křížení ale nepřichází v úvahu.
Ale k věci. Tento pár měl 4 vejce, ale všechny také prázdná. Také byly rozkutáleny po celé budce. Budku jsem vybavil také hoblinami.

Od minulého týdne (neděle) jsou ve voliéře opět přístupny budky. Krmivo jsem také obohatil o vaječnou směs, jednou týdně naklíčené proso, 4-5 x do týdne klásek senegalského prosa, nebo čerstvé proso v klasu nebo jiný "plevel" se zrním, aby bylo co zobat.

Další zapeklitá věc je ta, že až do předminulého týdne plonkovní samce pálí za samici z páru č. 3 a tak tuto samici uhání 2 samci. Samice dává přednost samci A, ale tento samec stále otravuje.
Pořídil jsem mu od podzima starou samici, ale jí si nikdo nevšímá.

Prosím o rady na všechny v příspěvku položené otázky.

Děkuji!!! palec

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Chování ptáčků • Zobrazeno 41x

© PTACCI.NET - https://ptacci.net/forum/163-situace-v-me-voliere