Přihlaste se a využijte web naplno PTACCI.NET »

Aymara pruhovaný

 

NápovědaFórum » Chování ptáčků  

+ přidat příspěvek
Aymara pruhovaný
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2014 10:00 Žena geminika [4] - Aymara pruhovaná
Ja Aymarku chovám tretí rok a môžem povedať, že ako spoločník je fakt milý papagajko. Mám jednu samičku, aj keď odporúčajú chovať v páre alebo viac kusov. Prvý rok bola hrozne uvrieskaná ale teraz ani neviem, že ju máme. Tým, že je sama tak vyhľadáva našu spoločnosť. Klietku má v kuchyni a tak keď je pustená, čo je skoro stále, tak hneď priletí ma stôl, keď jeme, alebo mi pristane na pleci a spolu varíme. :-D Veľmi rýchlo si zvyká na človeka, už za dva týždne si nechala pohladkať hlavičku a asi po mesiaci sama priletela na plece. Urobila som jej "výbeh" - vtáči strom. Tam si robí čo chce, má tam pierko na hranie, rolničky, kúsky dreva na ohrýzanie. Pod strom dám papierovú servítku a tak mi nevadí, že si tam bobkuje koľko chce. Ľahko to vyhodím a dám čistú servítku. Menší strom má aj v našej izbe na skrini, kde tiež rada lozí a čumí na nás čo robíme. Keď vidí, že idem z izby preč, okamžite priletí na hlavu, aby som jej neodišla. Keď jej ale predsa len zdrhnem, tak vreští, až kým zase neprídem. Rada sa nechá v dlani hladkať, ale ináč jej celkom stačí, že ma vidí. Podľa mňa je toto vhodný spoločník. Výhodu má aj to, že neokusuje nábytok. Dúfam, že som trošku pomohla a ručím vám, že ak si ho kúpite, budete spokojný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2014 22:41 kerus – zaciatocnik
zdravim. Chcem sa spytat par zaciatocnickych otazok. Uz dlho rozmyslam nad tym, ze si zadovazim nejaky druh papagaja. Strasne ma to laka kedze ako chlapec z dediny, momentalne prebyvajuci vo velkomeste mi neskutocne chyba kontakt s prirodu. Doma otvorim dvere a hned uz beha okolo mna macka...a v meste? Clovek otvori dvere a nic len sami beton :-( Po dlhsom preklikavani stranok, som nadabil na Aymaru a v celku ma tento druh oslovil. A preto sa chcem spytat, ake su aymary? Myslim povahovo. Chcel by som ju mat ako domaceho maznacika, ziadna chovna voliera, na to nemam priestory. A celkom ma zaujima ako to riesite s trusom? Da sa papagaj naucit hygienickym navikom ako napr. psik alebo macka? Nechcel by som ho mat zavreteho stale v klietke, to by mi ho bolo samemu luto a nemohol by som sa na to divat. Ale zase ani behat stale s papierovymi utierkami po byte neni moc prakticke a hygienicke. Ako to riesite?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2014 15:04 Žena geminika [4] - Aymara pruhovaná
Ak je mladá, tak skúša ako malé decko všetko ústami. Ak to neškodí jej alebo vám, neriešila by som to. Poprípade jej dajte niečo na ohrýzanie - sépiovú kosť, suché koliesko z rohlíka, jabĺčko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2014 19:29 Martin – Aymara
Zdravím ľudia.

Pred tromi dňami som si zadovážil Aymaru z burzy vtáctva... Je to ručne vykrmené mláďa ...
Lenže stále do všetkého hryzie a ohlodáva to... Nemá problém mi ísť na ruku alebo tak ale stále mi hryzie prsty a tak... aj v klietke do všetkého stále hryzie neviete čím to môže byť, či sa ju to dá odnaučiť napr. niečim namazať ruky napr. citronom alebo tak aby sa od toho odnaučila ? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2013 11:35 Žena geminika [4] - Aymara pruhovaná
Tak naša Sisi je vlastne chlapec a dostal meno Čimko. Tak ,ako si nechal škrabkať hlavu, tak si nedá na ňu dnes ani siahnuť. Vôbec sa nechce nechať hladkať na hlave, buď utečie, aleno na ruku, ktorou ho chcem pohladkať vylieza. Napriek tomu ale vyžaduje našu spoločnosť, hlavne moju, ale hladkanie sa mu asi nepáči. Stále mi pristane na hlave alebo na stole, keď tam sedím. Z ruky si v pohode berie všetko ponúkané no keď za ním načiahnem ruku, že ho chcem pohladkať, utečie. Čo s tým?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2012 07:58 Žena Terka [10] - PapoušciRe: geminika
Jo aymarky jsou neskutečně přítulný. To Merry, pyrura, ta mi v neděli poprvé sedla na ruku, přeci jen jsem si ji brala jako odrostlejší mládě, tak je opatrnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2012 14:31 Žena geminika [4] - Aymara pruhovaná
Naša Sisi sa už v pohode nechá škrabkať na hlavičke aj mimo klietky, čo doteraz nedovolila. Nechcem ju ani ja často chytať do dlaní, ale keď "zaparkuje" na zemi pod stolom, tak ju chytím a dám na klietku alebo strom. Ale pred troma dňami, keď som ju mala v ruke opretú o moje brucho, tak som ju začala hladkať na hlavičke a pomaly som otvárala dlaň, až mi nakoniec stála voľne na dlani. Dokonca, aj keď som ju prestala hladkať, tak neuletela ale stála. Ale za pár sekún si to rozmyslela a odletela na klietku. Ale už bola kľudnejšia, lebo pred tým vždy veľmi rýchlo dýchala a teraz celkom v pohode. Teším sa, že sa to medzi nami zlepšuje. A hlavne dcérka, pre ktorú som ju kúpila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2012 19:59 Žena Terka [10] - PapoušciRe: geminika
První aymarku jsem si brala hned po vylétnutí. Fanny se ochočila asi za dva týdny, ale třeba vůči babičce se chovala trochu jako potvora - štípala ji do ucha, i když ke mě si to nedovolila. Druhou jsem dostala tří měsíční. Horác se nechal vzít do ruky už druhý den, ale u něj to mohlo být dané i tím, že měl handicap. Jinak ochočovat přes dobroty. ;-) A hlavně ji nechytat do ruky. To strašně pošramotí důvěru. Co teď máme pyruru, tak jsem ji musela chytit a vlastně začínáme s ochočováním zase od začátku a je otázka, jestli to půjde ještě vůbec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2012 22:06 Muž hhonza [5] - Papoušci
Také planujeme koupit ale na chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2012 12:58 Žena geminika [4] - Aymara pruhovaná – Aymara pruhovaný
Fotka k příspěvku Ahoj. Kúpili sme si pred 5 dňami Aymarku - modrú samičku. Má 4 mesiace a je od chovateľa, ktorý mal v miestnosti aj iných papagájov. Veľmi sa bojí ruky, čo chápem, lebo nie je zvyknutá. Z ruky si ale zobne senegálske proso alebo jablko, ale dotyku sa bojí a utečie.
Ako dlho asi potrvá, kým sa nechá pohladkať, prípadne príde na ruku?
Ako ju správne "krotiť", aby sme nedosiahli opačný efekt?
Chcem sa ale opýtať, či je normálne, že sa občas zatrasie, ako keby jej bola zima. Trasie krídelkami. Klietka je v kuchyni na chladničke a v miestnosti nie je chladno. Vďaka za všetky rady.
 

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Chování ptáčků • Zobrazeno 84x

© PTACCI.NET - https://ptacci.net/forum/180?r=10